Herpesul este cauzat de scaderea sistemului imunitar. Pe linga crizele penibile pe care le produce regulat, herpesul poate avea consecinte mult mai grave deoarece, el arata ca apararea sistemului imunitar este scazuta. Este vorba mai putin de a elimina virusul pe care orice persoana il poarta sau il va purta, cit de a impiedica sa se manifeste sau de a face sa diminueze frecventa aparitiei. De la prima apritie, se impune de a atenua si de a rari recidivele, revigorind sistemul imunitar. Foarte multi oameni sufera de herpes labila, asa numitul ”bubita de febra”. Trebuie adaugati, totodata, barbatii si femeile care sufera de herpes genital si anal.
Toata lumea e putatoare de virus?
Cvasitotalitea populatiei este purtatoare de virus, dar nu toti dezvolta un puseu de herpes, pentru ca bariera biologica a pielii protejeaza organismul. De aceea, soarele poate provoca aparitia lui, caci razele ultraviolete neutralizeaza bariera biologica si perturba apararea imunitara.
Cum se manifesta herpesul?
Citeodata, herpesul se manifesta in urma unui acces de febra sau in perioda menstruatie si numeroase femei prezinta acest lucru in perioada menstruatie, dar de aseamene, la raporturi, la stres sau dupa absortia de anumite medicamente sau alimente.
CUM DISTINGEM HERPESUL DE ALTE AFECTIUNI VIRALE?
Ceea ce distinge herpesul de toate celelalte afectiuni virale este ca el revine intotdeauna in acelasi loc: buza, nas, gura, aparatul genital. El poate atinge corneia ochiului provocind ulceratie si spasm, care necesita o consultatie oftalmologica de urgenta.
CUM SE TRANSMITE ?
Dupa cantonare, care se face prin contact si la prima atingere, virusul pare ca a disparut dar, se poate detecta prezenta sa in organism prin semnalarea in singe a anticorpilor specifici. El urmeaza traiectul unui nerv senzitiv, pina la ganglionoul nervos care corespunde punctului de contaminare, unde el ramine inert.
Cind se activeaza la debut, el nu provoaca nici o leziune aparenta, doar o simpla mincarime particulara, intepatura acida care pare fara cauza. Apoi apare o roseate care lasa loc unor vezicule nu mai mari decit capul unui ac. Dupa aceea apar cruste care dispar in citeva zile.
Intreaga criza dureaza aproximatic intre 1-2 saptamani.
Herpesul devine atunci recurrent si ocaziile de a se manifesta mult mai frecvente. Daca febra favorizeza herpesul, nu provoaca cresterea temperaturii, chiar daca ganglionii care corepund zonei atinse sint inflamati.
Orice herpes trebuie sa fie tratat si urmarit medical indeaproape caci, in anumite cazuri, virusul poate provoca patologii grave.
HERPESUL CORNEII – consultatia oftalmologica de urgenta e indispensabila caci, oftalmologul trebuie in mod imperative sa determine daca e vorba de un herpes sau de o alta cauza de ulceratie.
HERPESUL SI CANCERUL DECOL :medicii au constata un raport intre herpesul genital si cancerul de col uterin. Prudenta impune sa facem un tratament de fond homeopat, care suprima si rareste recidivele. In plus, acest tip de herpes are o continuare particulara. Este absolut imperativ de a se abtine de la orice contact sexual, pe timpul dutatei puseului, adica cel putin 15 zile.
HERPESUL SI SARCINA: Toti medicii obstreticieni seriosi urmaresc pina la nastere aparitia eventuala a herpesului genital la pacientele lor. Consecintele pot fi grave, pentru ca fetusii care au contactat boala pot fi atinsi de malformatie. Daca s-a declansat un herpes in momentul nasterii, pentru a evita pasajul fetusului in zona infectata, cezariana este practice necesara.
TRATAMENT
Nu se poate afirma astazi ca herpesul se poate vindeca. Alopatia utilizeaza, in principiu, antivirale dar, un tratament homeopat de fond, daca nu poate eradica virusul, cel putin poate rari crizele si bloca procesul de recidiva.Tratamentul homeopat are avantajul de a scurta net durata crizei , de a evita complicatiile si evolutia maligna a bolii. Tratamentul e adaptat de medicul homeopat, in functie de cum se manifesta herpesul si de personalitatea pacientului.